Menu

Behandlingsmuligheder

Behandlinger i overgangsalderen inkl. hormonbehandling

Her får du en kort gennemgang af de hyppigste behandlinger, som du kan benytte dig af, hvis du oplever gener i underlivet som følge af overgangsalderen. Der er mange muligheder med fordele og ulemper – vi anbefaler, at du taler med din læge, så I kan finde den behandling, der passer bedst til netop dig3.

Med den rette vejledning og behandling gendannes slimhinden, pH-værdien normaliseres, og symptomer som kløe, svie og smerte aftager. Det betyder også, at risikoen for urinvejsinfektioner aftager, og at du måske får mod på at genoptage sexlivet uden smerter.

Forskellige fugtgivende stikpiller og cremer kan købes uden recept. De indeholder f.eks. mandelolie, hyaluronsyre eller en gel baseret på vand eller silikone. Fælles for disse produkter er, at de giver kortvarig fugtighed, men de behandler ikke vaginal atrofi, der er årsagen til tørhed i skeden3. Læs mere om vaginal atrofi her.

Behandling med større mængder østrogen anvendes til at behandle gener ved overgangsalderen generelt. Oftest er her tale om tabletter, plaster, gel eller en vaginalring med en høj dosis af østrogen. Systemisk behandling er en mulighed, hvis du er stærkt generet af hedeture og kraftig sved om natten. Den systemiske behandling hjælper ikke altid mod tørhed i skeden, hvilket skyldes vaginal atrofi. Man kan i visse tilfælde kombinere systemisk og lokal hormonbehandling3. Læs mere om vaginal atrofi her.

Lokal østrogenbehandling er en måde at behandle symptomerne ved fx vaginal atrofi4. Læs mere om vaginal atrofi her.

Lokal østrogenbehandling fås som creme, stikpiller, skedetabletter eller en silikonering, som placeres i skeden. Typisk skal du gennemføre behandlingen dagligt i 2–4 uger, og derefter gå ned på to gange om ugen for at vedligeholde effekten. Hvis du stopper behandlingen med østrogen, kan slimhinderne igen blive tynde og sarte3.

Der er ingen begrænsning i behandlingsvarighed med lokal østrogenbehandling. 1 ud af 3 kvinder vil vælge lokal østrogenbehandling5. Placerer du østrogen direkte i skeden, øges blodgennemstrømningen til skedevæggen, så den bliver tykkere, mere smidig og fugtig. Surhedsgraden, altså skedens pH-værdi, bliver normaliseret, og risikoen for infektioner mindskes3.

Generelt er bivirkningerne ved lokal østrogenbehandling milde, forbigående og ofte lokale (ubehag i skeden). Når man måler på mængden af østrogen i blodet før og efter lokal behandling i skeden, ses næsten ingen forskel. Det betyder, at der optages meget beskedne mængder østrogen fra skedevæggen til blodbanen. Hvis du har haft blodprop, brystkræft eller underlivskræft, bør du tale med en speciallæge, før du begynder på hormonbehandling3.

Gener i underlivet i forbindelse med overgangsalderen kan også behandles med laser. Det er endnu ikke så udbredt som anden behandling, men overordnet set fungerer laserbehandlingen ved at stimulere kollagenproduktionen i slimhinden i skeden6.

Bekymringer om brug af østrogen
Ved hormonbehandling skelner man mellem lokal- og systemisk behandling. Ved en lokal hormonbehandling (fx skedetablet, creme eller stikpiller) optages hormonet lokalt i kroppen. Når man måler på mængden af østrogen i blodet før og efter lokal behandling i skeden, ses næsten ingen forskel. Det betyder, at der optages meget beskedne mængder østrogen fra skedevæggen til blodbanen. Og generelt er bivirkningerne ved lokal hormonbehandling milde, forbigående og ofte lokale (ubehag i skeden)3.

Ved systemisk hormonbehandling (fx piller til oral indtagelse eller plaster) optages hormon i hele kroppen. Hos nogle kvinder kan systemisk hormonbehandling have en positiv effekt på fx hedeture. Behandlingen hjælper dog ikke altid mod gener i underlivet. Mængden af hormon, der optages i kroppen er højere ved systemisk hormonbehandling end ved lokal hormonbehandling3. Systemisk hormonbehandling med både østrogen og gestagen kan medføre en øget risiko for nogle typer kræft samt venøse blodpropper7.

Hvis du har haft en blodprop, brystkræft eller underlivskræft, bør du tale med en speciallæge, før du begynder på hormonbehandling3.

Tal med din læge om dine symptomer, så kan du være sikker på, at du får den rigtige behandling.

Tal med din læge om overgangsalderen

Se hvorfor i videoen her.

Sandt eller falsk?

Gener i overgangsalderen kan ikke behandles.